TORVALD SUND

Torvald Sund, f. 3. juli 1952 i Rissa, nå bosatt i Levanger, og med sterke røtter i Vikna, er en allsidig forfatter. Hans forfatterskap har et stort spenn fra dikt, barnebøker, billedbøker, ungdomsbøker, fortellinger, noveller og til diverse skuespill. Iflg Wikipedia er det særlig tre temaer som går igjen i Sunds forfatterskap. Det ene er hentet fra de utstøtte, minoritetene og underklassen – eks. Knivkastarens son og Siste ytre. Det andre fra hans egen oppvekst i kystkulturen – eks. Sjømannen og Vårherre og hans store roman Seglet og dansen. Det tredje har sitt utspring i lygarsoge-tradisjonen hvor bøkene om Onkel Oskar, som også ble filmatisert, er gode eksempler på dette.

Sommeren 2009 kom Namsens auge i ny oppsetting.

I de senere årene har Sund arbeidet mer med dramatikk som har resultert i flere skuespill. Takoradi en sjømanns historie som bygger på monologen Brenn draumane mine på Callios rei, ble fremført høsten 2006 på Trøndelag Teater. Musikkteateret Raud vinter ble fremført i 2006 på Levanger torg. Dette skuespillet tar tak i forholdene som rådde – og de dramatiske hendelsene på Levanger i 1851 som førte til Levangeropprøret . Skuespillet Trua og saltet, som hadde urpremiere i 2005, er også et friluftsteater og blir framført på Garstad i Vikna kommune. Her får en oppleve en kirkesøndag på Garstad, de utstøtte fra kirken, Hans Nilsen Hauge og folket som levde på øyene i Vikna på begynnelsen av 1800-tallet. Innholdet i stykket , musikken og den vakre naturen som bakteppe, gjør dette til en stor opplevelse. Felles for de to skuespillene er identifikasjonen med underklassens interesser. I 2008 kom Sund med et nytt skuespill, Namsens Auge som hadde premiere i Grong.

Sund har fått mange priser deriblant Ole Vig-prisen i 1985, Skolebibliotekarforeningens litteraturpris i 1987, Nynorsk barnelitteraturpris i 1991, Nord-Trøndelag fylkes kulturpris i 2000 og Nynorsk barnelitteraturpris i 2001.

Han har hittil skrevet 27 bøker og 10 skuespill og bøkene hans er oversatt til 10 språk.

Sund har hentet emner for sin diktning fra trønders folkeliv og arbeidsliv, og han viker ikke tilbake for å ta opp kontroversielle spørsmål. Det er også en styrke at han legger sitt språk nært opp til trøndersk talemål” – ved overrekkelsen av fylkeskulturprisen i 2000.

Lenker:

WikipediaDet Norske Samlaget

Aftenpostens forfatterside

Reklamer
%d bloggere like this: